Schapenyoghurt
Een heerlijke griekse yoghurt wellicht als ontbijt of als toetje. Het is erg bekent, maar ken je ook schapenyoghurt? Heerlijk zacht, romig, komt dicht in de buurt van griekse yoghurt en is ook nog eens heel gezond. Het is niet alleen gezond, maar voor mensen met koemelkallergie ook nog eens een oplossing!
Bij ons op de boerderij melken we ruim 150 schapen twee keer per dag. Van deze melk maken we zelf yoghurt en natte kaas op eigen bedrijf. Schapenyoghurt is nog relatief onbekend en wordt veel geassoicieerd met geitenmelk en dat hebben dan weer wel heel wat meer mensen geproefd. Een wereld van verschil, de smaak van de melk van deze dieren is echt heel verschillend, daarom zeggen wij altijd...
...wacht maar tot je het geproefd hebt...
Of wel bestel een heerlijk potje schapenyoghurt en ontdek zelf de heerlijke smaak.
Waarom is schapenyoghurt gezond?
Deze vraag krijgen we regelmatig. Allereerst is het goed om te vertellen, dat een schaap een secuur dier is. Ze zijn kieskeurig en eten alleen het beste, van het beste. Dit komt de kwaliteit van de melk én uiteraard ook van het vlees ten goede.
De melk is rijk aan vitamine A, B, C én D, deze vitaminen bevorderen onder andere een goede energiestofwisseling. De kaas heeft hoge voedingswaarden, maar is licht verteerbaar.
Vitamine B13 maakt schapenmelk uniek, B13 is gunstig voor de darm- en maag flora.
Ook heeft schapenmelk een hoger eiwit gehalte dan bijvoorbeeld geit of koemelk en bevat 2 keer zoveel caseïne. Caseïne heeft een positief effect op spierherstel, spiergroei en spierbehoud.
Het vetgehalte is hoger, maar er zitten dan weer gezonde vetzuren in. Bovendien bevat schapenmelk veel calcium. 30% meer dan geitenmelk en zeker 70% meer dan koemelk.
Als laatste is natuurlijk schapenmelk de oplossing bij een koemelkallergie. De structuur van de eiwitten zijn namelijk anders dan die in de koemelk.
Genoeg gezonde voordelen dus.